Sugee Cake – Love Cake
Gekruide griesmeelcake is populair bij zowel de Indo-Europese Burghers van Sri Lanka als de Indo-Europeanen van Maleisië en Singapore. In beide landen wordt de cake met name tijdens kerst opgediend. De oorsprong van deze cake ligt in Portugal waar het Bolo di Amor wordt genoemd. De Sri Lankaanse versie wordt Love Cake en de Maleise versie Sugee (griesmeel) Cake genoemd. Hieronder een recept die het midden houdt tussen de twee versies.
Ingrediënten Sugee cake
- 250 g tarwegriesmeel
- 250 g boter, gesmolten
- 25 ml cognac
- 2 el rozenwater
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1/2 tl kardemom
- 20 g gesuikerde citroenrasp
- 40 g fijngehakte amandelen
- 7 eieren, eigeel en eiwit gescheiden
- 250 g suiker
- mespuntje zout
- 85 g patentbloem
- 7 g bakpoeder
- 2 g gekristalliseerde gember
Benodigdheden
- Cakeblik van 30 cm lengte
- Bakpapier
Bereiding Sugee Cake
- Meng de boter met de griesmeel, cognac, rozen essence, nootmuskaat en kardemom goed door elkaar. Laat het minimaal 1 uur weken.
- Vet het cakeblik in met boter en bekleed het met bakpapier
- Doe het eigeel in een kom en mix het totdat het wit en luchtig is.
- Voeg de citroenrasp aan het eigeel toe en mix het goed door.
- Voeg de tarwegriesmeel toe aan het eigeel mengsel en meng goed door met een spatel
- Voeg de bloem, bakpoeder en amandelen toe aan het eigeel en meng goed door met een spatel.
- Mix het eiwit met de suiker en een mespuntje zout totdat er een stevig wit schuim ontstaat.
- Meng het eiwit voorzichtig met een spatel door het eigeel mengsel.
- Schenk het deeg in het cakeblik tot ongeveer 2,5 cm onder de bovenrand.
- Bak de cake in ongeveer 1 uur en 20 minuten in een voorverwarmde oven op 160 ºC.
- Haal de cake uit de oven en laat hem afkoelen in het cakeblik. Laat de cake minstens 2 uur rusten op een rooster voor het opdienen.