Bebinca – Kue lapis India
De smaak van dit gerecht uit de voormalige Portugese kolonie Goa (India) ligt ergens tussen kue lapis en Spekkoek. Ook het bakproces waarbij beslag laag voor laag vanaf de bovenkant wordt verhit, traditioneel met een aardewerken pot met kolen bovenop de deksel, doet denken aan Spekkoek.
Volgens de overlevering zou het gerecht verzonnen zijn door een non en de zeven lagen waaruit de Bebinca vaak bestaat, staan voor de zeven heuvels van Lissabon en Goa.
Het gerecht is ook in andere voormalige Portugese kolonies zoals Macau (China) en Oost Timor (Timor Leste) populair. In Indonesië staat het bekent als Lapis India.
Het dessert wordt traditioneel met kerst geserveerd.
Hieronder een traditioneel recept zonder de toevoeging van karamel voor de donkere laag.
Ingrediënten Bebinca
- 125 g kristalsuiker
- 5 eigeel
- 100 g bloem
- 275 ml kokosmelk
- 1/2 tl kardemom
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1/2 tl zout
- boter
Overige benodigdheden
Bereiding Bebinca
- Klop het eigeel met de suiker tot er witte punten ontstaan.
- Voeg de bloem en specerijen toe en meng goed.
- Voeg al mixend de kokosmelk toe en meng goed.
- Schenk de mix door een zeef in een kom.
- Verwarm de oven voor op 180°C met de bovengrill aan.
- Gebruik het kwastje om de ovenschaal in te vetten met boter.
- Schenk een laag beslag van ongeveer 4 cm dik in de ovenschaal.
- Bak de eerste laag in de oven gedurende 10 minuten, tot het niet meer vloeibaar is en de bovenkant bruin.
- Haal de ovenschaal uit de oven en besmeer de eerste laag met een laagje boter.
- Verander de stand van de oven zodanig dat alleen de bovengrill aan is.
- Voeg een nieuwe laag beslag van 4 cm dik toe en bak ongeveer 10 minuten totdat de bovenkant bruin is.
- Haal de ovenschaal uit de oven en smeer een beetje boter op de bovenkant.
- Herhaal stappen 10 en 11 totdat het beslag op is.
- Laat de Bebinca binnen enkele uren afkoelen alvorens op te dienen. Heerlijk met een paar bolletjes vanille roomijs. Selamat makan!