Bokkende koek – kokosflensjes
Dit recept stamt uit 1866 en zou omschreven kunnen worden als een kruising tussen Serabi en American pancakes. Waar de oorsprong ligt is onduidelijk, op de naam na, die in oude Nederlandse verhalen terug is te vinden, lijkt het gerecht te zijn vergeten.
Ingredienten flensjes
- 225 gr bloem
- 2 tl instant gist
- 12 eieren, wit en geel gescheiden
- 250 ml gesmolten boter
- 375 ml gekookte melk
- 2 dessertlepel kokoswater
- snufje zout
Ingredienten saus
- 100 ml water
- 200 g gula jawa
- boter
Bereiding flensjes
- Klop het eiwit tot een stevig schuim.
- Meng het bloem, eigeel, zout, boter en gist in een mengkom en doe er de warme melk en kokoswater bij.
- Spatel het eiwitschuim voorzichtig door het deeg.
- Dek de mengkom af met een theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen om een warme plek.
- Vet een kleine wadjan of koekenpan in met een beetje boter en verwarm de pan/wadjan boven een laag vuur. Doe een pollepel deeg in de pan en beweeg de pan om er een dikke, kleine pannenkoek van te maken. Draai de pannenkoek na 2 tot drie minuten om wanneer de bovenkant stevig begin te worden. Bak de pannenkoek aan beide zijden goudbruin. Herhaal dit proces totdat het deeg op is.
Bereiding suikersaus
- Doe de suiker met twee eetlepels boter in een steelpan.
- Laat de suiker al roerend op een laag vuur smelten. Het is normaal dat de suiker borrelt. Let op dat de suiker niet aanbrand.
- Voeg het water toe als de suiker gesmolten is. Let op er kan stoom ontstaan. Roer totdat er een homogene saus ontstaat. Selamat makan!