Broa – Notenkoekje
Het recept van dit heerlijke koekje wordt voor het eerst in het Nederlands vermeld in het kookschrift van de Indo-Europese Wilhelmina Henriette Senn van Basel uit de 17e eeuw. Het koekje is van Portugese oorsprong en is ook terug te vinden in de keuken van de voormalige Nederlands-Portugese kolonie Sri Lanka waar het boroa heet. In Sri Lanka gebruikt men echter cashewnoten waar mevrouw Senn van Basel amandelen gebruikt.
Ingrediënten Broa
- 225 g griesmeel
- 1 eierdooiers
- 225 g fijne rietsuiker
- 140 ml rozenwater
- 225 g amandelmeel of zeer fijngestampte amandelen
Benodigdheden
- wegwerphandschoenen
- bakpapier
Bereiding Broa
- Doe het amandelmeel in een kom.
- Voeg het rozenwater, de griesmeel, eierdooier en suiker aan het amandelmeel toe.
- Doe de handschoenen aan.
- Kneed het deeg met de hand tot een stevige pasta en laat het een kwartier staan.
- Neem kleine porties van het mengsel en rol ze tot balletjes ter grootte van een grote knikker en druk ze iets plat.
- Leg ze op het bakpapier op een bakplaat.
- Bak de broa in een voorverwarmde oven op 160 ºC gedurende ongeveer 45 minuten lichtbruin.