Daging Debal – Duivels Rundvlees
Curry Debal, Devils Curry, Ayam Setan, Duivelse Kip, of Duvel is een gerecht uit de Indo-Europese keuken van Maleisië, Sri Lanka en Indonesië. Het gerecht bevat typische Portugese ingrediënten zoals mosterdzaad en azijn vermengt met Zuid-Aziatische ingrediënten zoals citroengras en laos.
Waar in Maleisië en Sri Lanka met name Ayam Debal wordt gegeten kent de Indische keuken een rundvlees variant genaamd Daging Setan.
Interessant om te weten: debal betekent “leftover” in het Indo-Portugees. Het gerecht wordt traditioneel met tweede kerstdag gegeten bereid met het vlees van eerste kerstdag.
Het gerecht mag dan pittig zijn maar de duivel oftewel setan heeft er niets mee te maken.
Ingrediënten Daging Debal
- 500 g runderlapjes
-
200 g aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
-
20-30 (of minder) grote rode pepers
-
8 kleine sjalotten, gesnipperd
-
2 teentjes knoflook, gesnipperd
-
3 stengels citroengras, alleen het witte gedeelte, fijngesneden
-
1 cm gember
-
1 cm laos
-
1/4 tl gemalen kunyit
-
1-2 eetlepels water
Andere ingrediënten:
- 4 el olie
- 1 el bruine mosterdzaad
- 200 ml of meer water
- Zout naar smaak
- 1 tl witte suiker
- 2 el witte azijn
- Korianderblad, voor garnering, optioneel
Instructies:
- Doe alle ingrediënten voor de kruidenpasta in een blender en pureer tot een gladde massa.
- Verwarm de olie in een middelgrote braadpan op middelhoog vuur. Voeg mosterdzaadjes toe en kook totdat de mosterdzaadjes beginnen poffen.
- Voeg de kruidenpasta toe en bak tot het begint te geuren en de olie naar boven drijft.
- Voeg het rundvlees toe aan de kruidenpasta en roer het tot het vlees bruin wordt.
- Voeg water aan het vlees toe net zo lang totdat het onder water staat. Stoof het rundvlees ongeveer 1 uur tot het gaar is.
- Voeg de aardappels toe. Roer goed en breng het aan de kook. Dek af met een deksel en laat ongeveer 20-30 minuten sudderen of tot de aardappelen zacht zijn.
- Voeg al roerend de azijn toe.
- Breng op smaak met zout en suiker.
- Zet het vuur uit en serveer de Daging Debal met rijst en korianderblad.
Zoals bij vrijwel elk Indische gerecht geldt: de volgende dag is het nog lekkerder. Selamat makan!