Eetbare origami
Ketupat is in palmblad gekookte rijst dat bij speciale gelegenheden gegeten wordt. Het gevlochten mandje waar de rijst in gekookt wordt heet de kelongsong ketupat. Er zijn twee veel voorkomende soorten. De ketupat nasi, witte rijst in een kubusvormig mandje gemaakt van blad van de kokospalm. En de ketupat pulut, kleefrijst in een driehoekig mandje gemaakt van blad van de waaierpalm. In Indonesië wordt de ketupat nasi vaak gegeten bij Islamitische feestdagen en dienen mandjes gemaakt van kunststof of ander materiaal als versiering. Ketupat wordt tijdens feestdagen gegeten bij gerechten waar wij in Nederland vaak lontong (kleefrijst) gebruiken zoals Gado Gado, Rendang, Opor Ayam en Saté.

Ook in de rest van de Maleise wereld (Indonesië, Maleisië, Brunei en het zuiden van de Filipijnen) kent men Ketupat, echter onder andere namen. Op de Filipijnen wordt Ketupat door christenen gegeten als lunch. Gezegd wordt dat de Ketupat ontstaan is uit de behoefte van zeelui om hun rijst te beschermen tegen bederven. Doordat de rijst in de buitenlucht hangt druipt het vocht er uit. De uitgezette rijst zorgt er voor dat de mandjes genoeg sluiten om te voorkomen dat er ongedierte in komt. De mandjes zijn niet moeilijk om te maken. Met een beetje geduld kun je ze maken van verschillende materialen. Probeer het zelf eens of met je kinderen of kleinkinderen. Leuk als versiering of gewoon om Ketupat in te maken natuurlijk! Op Youtube zijn een aantal filmpjes te vinden.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!