Gulai Kambing
Indonesische lamscurry
Ingrediënten:
- 450 gram lamsvlees
- 1/2 kaneelstokje of 1/2 theelepel kaneelpoeder
- 1 stengel citroengras, gekneusd
- 1 tl assem (tamarinde) opgelost in 3 el water
- 2 daun salam (Indische laurierblad)
- 2 daun jeruk purut (limoenblad)
- 2 kruidnagels
- 1 hele cabe rawit (kleine rode peper)
- 200 ml dikke santen (kokosmelk)
- 350 ml kokend water
- 2 tl zout of naar smaak
- 2 tl gula jawa (palmsuiker)
- 2 el olie
Ingrediënten voor de bumbu (kruidenmengsel)
- 5 cabe merah (grote rode peper)
- 8 sjalotjes
- 4 teentjes knoflook
- 4 kemiri noten
- 2 cm gember
- 1 cm laos (galanga wortel)
- 2 cm kunyit (geelwortel) of 1 tl kunyitpoeder
- 1 tl ketumbarpoeder (korianderpoeder)
- 1/2 tl jintanpoeder (komijnpoeder)
- 1/2 tl pala poeder (nootmuskaatpoeder)
- 1/2 tl Javaanse staartpeper
Bereiding
Snijd het lamsvlees in dobbelstenen.
Pureer de ingrediënten voor de bumbu met een vijzel of blender. Voeg indien nodig een beetje olie toe om het maalproces te vergemakkelijken.
Bak de bumbu in wat olie op een middelhoog vuur 5 tot 10 minuten tot het helemaal gaar is en lekker ruikt.
Voeg al roerend het lamsvlees toe en bak tot het vlees van kleur verandert.
Voeg kokend water, kaneel, daun salam, daun jeruk, citroengras en kruidnagel toe. Meng goed.
Dek de pan af en kook op middelhoog gedurende 40 minuten tot het vlees zacht is.
Voeg dikke kokosmelk, zout, suiker en het assemwater toe.
Kook tot de kruiden, water en kokosmelk een homogene massa zijn geworden.
Voeg als het geheel naar wens is ingedikt eventueel nog wat zout en suiker toe.
Serveer warm met gebakken sjalotten en sambal trassi.