Indische broodpudding
Broodpudding is zeker al sinds 1845 onderdeel van de Indische keuken. Hoewel het oudste Indische recept vergelijkbare ingrediënten bevat als Europese varianten verschilt de bereidingswijze. Indische broodpudding, in tegenstelling tot Indische broodtaart, wordt au bain-marie gekookt in water in een (broeder)zak of puddingtrommel.
Hieronder een recept uit 1896.
Ingrediënten Indische broodpudding
- 1/2 oud brood (wit of bruin), zonder korst
- 6 eieren
- water
- melk
- 1 el bloem
- 3 el suiker (rietsuiker of Javaanse suiker)
- 2 el boter, gesmolten
- 2 el rozijnen
- 2 el sukade
- 2 el oranjesnippers
- 2 el fijngehakte garneeramandelen
- 2 tl fijne kaneel
Ingrediënten Rumsaus
- 500 ml melk
- 4 eieren
- rum
- suiker
Benodigdheden
Bereiding Indische broodpudding
- Week de rozijnen, sukade en snippers minimaal een uur in water.
- Scheur het brood zonder korst in kleine stukjes en week het in een mengsel van melk en water.
- Klop de eieren met suiker en kaneel tot schuim.
- Knijp het brood goed uit en doe het in een kom.
- Voeg de eieren, boter, bloem, fijngehakte amandelen, sukade, rozijnen, snippers aan het brood toe en meng het goed.
- Doe het broodmengsel in een puddingtrommel met deksel en zet het in een pan met water.
- Kook de pudding in de puddingtrommel gedurende drie uur au bain-marie in de pan.
Bereiding Broodpudding saus
- Verhit de melk en suiker totdat de suiker gesmolten is.
- Zet het vuur zacht en voeg al kloppend de eieren toe.
- Voeg de rum naar smaak toe en meng het goed door de saus.
- Serveer de Indische broodpudding warm of koud met de saus. Selamat makan!
Tips:
- Om de Indo-Europese Broodpudding nog bijzonderder te maken kun je 1 à 2 eetlepels rozenwater toevoegen aan het beslag of de saus dit is ook terug te vinden in oude recepten.
- In plaats van een puddingvorm kun je ook crème brulee schaaltjes gebruiken. De bereidingstijd wordt dan korter. Het is wel aan te raden om een deksel over de schaaltjes te leggen.
- De rozijnen, sukade en oranjesnippers kunnen ook minimaal een nacht geweekt worden in rum of Batavia Arrack i.p.v. water.