Indische ontbijtkoek
Ontbijtkoek ook wel Kruidkoek of Peperkoek genoemd is een typische koeksoort uit de Lage Landen (Nederland en België). De hoofdbestanddelen zijn roggemeel of roggebloem, suiker en specerijen.
Strikt genomen is de Indische Ontbijtkoek geen ontbijtkoek omdat het geen roggemeel of roggebloem bevat. Maar het is zeer zeker een heerlijke namaak ontbijtkoek die misschien wel net zo lekker is als het origineel.
Het bijgaande recept komt uit het jaar 1900.
Ingrediënten Indische ontbijtkoek
- fijne paneermeel
- boter
- 5 eieren, geslitst
- 200 g bloem
- 250 g gula jawa
- 1 tl nootmuskaat
- 1 tl kruidnagel
- 1 tl peper
- 2 tl kaneel
- oranjesnipper, naar smaak
- sukade, naar smaak
Bereiding Indische Kruidkoek
- Vet een bakvorm in met boter.
- Strooi een dun laagje paneermeel tegen de boter.
- Klop de eierdooiers totdat er lichte punten ontstaan.
- Meng de gula jawa, bloem, sukade, oranjesnippers en specerijen.
- Voeg het bloemmengsel al mixend toe aan de geklopte eierdooiers.
- Klop het eiwit tot een stevig schuim.
- Vouw het eiwitschuim voorzichtig door het eierdooier mengsel.
- Schenk het mengsel in de bakvorm en bak het gedurende 3 kwartier in een voorverwarmde oven op 160 ºC. Selamat Makan.