Indische Rollade

De Portugezen waren mogelijk de eersten die de rollade naar Zuidoost Azië brachten. In Goa, de voormalige hoofdstad van de kolonie, is dan ook een rundvleesrollade te vinden.

Wanneer de rollade in Indonesië werd geïntroduceerd blijft in nevelen gehuld. In het eerste Indische kookboek uit 1845 zijn in ieder geval twee soorten rollades te vinden: de Indische rollade en de Bengaalse biefstuk.

Gezien het dure vlees werd het waarschijnlijk tijdens het kerstdiner gegeten of op andere bijzondere dagen.

Hieronder volgt een Indisch recept uit 1872

Ingrediënten Indische Rollade

  • 500 g. ossenhaas (of kogelbiefstuk), 1 of 2 grote lappen.
  • Plakjes rouwe ham
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • 200 ml witte wijn
  • 2 kruidnagels, fijngemalen
  • 2 kruidnagels heel
  • Handje rozijnen
  • 2 el kappertjes
  • 2 el fijngesneden augurken
  • Lombokpitten naar smaak
  • 2 el rode uien, fijngesneden
  • 2 el boter
  • Suiker naar smaak
  • Witte wijnazijn
  • Fijne paneermeel

Overige benodigdheden

Bereiding Indische Rollade

  1. Snijd het vlees op vingerdikte als dit nodig is.
  2. Bestrooi het vlees met peper, zout, nootmuskaat en gemalen kruidnagel.
  3. Leg de rauwe ham op het vlees.
  4. Rol het vlees strak op en steek er een satéstokje in.
  5. Maak het vlees vast met keukentouw
  6. Braad het vlees in de boter mooi bruin.
  7. Doe twee eetlepels boter in een pan en bak daarin de uien glazig. Voeg de wijn, 2 kruidnagels, rozijnen, kappertjes, augurken en lombok pitten toe en maak er een saus van.
  8. Stoof het vlees gedurende 1,5 uur in de saus en besprenkel het regelmatig.
  9. Breng op smaak met peper, zout, azijn en eventueel een runderbouillonblokje en suiker.
  10. Bind de saus met fijne paneermeel. Selamat makan!

Vind hier meer informatie over het maken van rollade

Beoordeel dit bericht.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Wees de eerste die dit bericht waardeert.