Indo-Europese Nasi Goreng
De meeste culturen kennen gerechten gemaakt met leftovers oftewel kliekjes. Denk daarbij aan Broodpudding of Curry Debal. Het welbekende Nasi Goreng is ook zo’n gerecht die bij vele Indonesische huishoudens in de ochtend genuttigd wordt.
Naast de met restanten gemaakte Nasi Goreng in de ochtend bestaan er ook vele Indonesische min of meer gestandaardiseerde Nasi Goreng types zoals Nasi Goreng Jawa en Nasi Goreng Kambing.
Een minder bekende en niet gestandaardiseerde Nasi Goreng is de Indo-Europese Nasi Goreng die zeker al vanaf 1902 genuttigd wordt. Het grote verschil met andere Nasi Goreng types is dat de rijst gebakken wordt in boter. Ook wordt het vaak met varkensvlees zoals spek gemaakt.
Ingrediënten Indo-Europese Nasi Goreng
- 500 g droogkorrelige witte rijst, gekookt en volledig afgekoeld.
- Een flinke klont boter
- 125 – 250 g varkensvlees, bijvoorbeeld gerookte spekjes
- 2 uien, kleingesneden
- 2 teentjes knoflook, kleingesneden
- 3 rawit pepers, kleingesneden
- Stukje trassi
- 2 el ketjap manis
- Zout
Bereiding Indo-Europese Nasi Goreng
- Bak de stukjes varkensvlees op een middelhoog vuur in een ruime hoeveelheid boter in een grote pan of wadjan tot het gaar is.
- Voeg de trassi toe en plet en meng het goed met de boter.
- Voeg de uien en rawit pepers toe en roerbak totdat de uien glazig zijn.
- Voeg de knoflook teentjes toe en roerbak tot ze gaar zijn.
- Doe het vuur wat zachter en voeg al roerbakkend de rijst toe.
- Voeg twee lepels ketjap toe wanneer de rijst goed warm is.
- Laat het geheel nog een tijdje bakken en breng het daarna op smaak met het zout.
- Serveer de nasi goreng met bijvoorbeeld een spiegelei, kroepoek en atjar. Selamat Makan!