Karrie Frietoe – Kip Kerrie

Dit gerecht komt uit het kookschrift van de Indo-Europese Wilhelmina Henriette Senn van Basel (Jakarta) uit de zeventiende eeuw. Gezien de naam en de ingrediënten is het met recht een Indo-Europees gerecht te noemen.

Er staan geen hoeveelheden in het oorspronkelijke recept en sommige ingrediënten zijn onduidelijk. Ik ben ervan uit gegaan dat saffraan in Indonesië vervangen werd door kurkuma en dat met de woorden foelie en noten achter elkaar nootmuskaat bedoeld wordt.

Ingrediënten Karrie Frietoe

  • 250g kippendijen
  • 1 handje amandelen geplet tot meel
  • 1 el korianderzaad
  • 1cm gember
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1/2 el kurkuma
  • 1/2 tl peper
  • 2 el witte wijn
  • 1 el limoensap
  • 1 stengel lente-ui, in ringen gesneden
  • zout
  • water (optioneel)
  • boter

Bereiding Karrie Frietoe

  1. Snijd de kip in dobbelsteentjes
  2. Wrijf eerst het korianderzaad fijn in een vijzel en daarna de gember.
  3. Doe boter in een pan en bak daarin het korianderzaad, gember, nootmuskaat, peper, amandels en kurkuma totdat het begint te geuren.
  4. Voeg de kip toe en pak het in het kruidenmengsel gaar.
  5. Voeg de wijn, citroensap en lente-ui toe.
  6. Breng op smaak met zout en als het nodig is water. Selamat maken!

Beoordeel dit bericht.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Wees de eerste die dit bericht waardeert.