Kwee Broeder – Indische Tulband

Kwee broeder

Dit van oorsprong Europese gerecht is in vrijwel alle voormalige Nederlandse kolonieën in Azië te vinden.
In Sri Lanka en Maleisië wordt het Breudher genoemd en in Indonesië Bluder. Het oudste kookboek waarin het te vinden is komt uit 1859 en daarin wordt het gerecht Kwee Broeder genoemd.

Het grote verschil tussen de Europese variant en de traditionele Indo-Europese is het gebruik van tuak, verse palmwijn, als gist om het deeg te laten rijzen. Daarnaast worden in Maleisië en Sri Lanka verschillende kruiden toegevoegd.

In plaats van tuak heb ik dunne kokosmelk gebruikt, dit is in smaak niet vergelijkbaar, maar geeft nét dat tropische tintje. Daarnaast week ik de rozijnen en sinasappelsnippers in Batavia Arrack of rum.

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 1 zakje gist
  • 50 g amandelmeel
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 50 g boter, gesmolten
  • snufje zout
  • 100 ml dunne kokosmelk
  • 200 g rozijnen
  • 250 g sinaasappelsnippers
  • Batavia Arrack of rum

Benodigdheden
Tulbandvorm

Bereiding Kwee Boerder

  1. Week de rozijnen en sinaasappelsnippers een dag van te voren in Batavia Arrack of rum.
  2. Vet de tulbandvorm in met boter
  3. Maak de rozijnen en sinaasappelsnippers droog.
  4. Meng de bloem, gist, suiker en zout door elkaar. Voeg de boter, eieren en kokosmelk toe. Meng het tot een soepel deeg. Laat het tien minuten rusten.
  5. Voeg de rozijnen en sinaasappelsnippers aan het deeg toe en meng het voorzichtig door elkaar.
  6. Schenk het deeg in de tulbandvorm en laat het 1 uur rijzen.
  7. Verwarm de oven voor op 160°C
  8. Bak de Kwee Broeder in het midden van de oven binnen 45 minuten gaar. Controleer de Kwee Broeder door er een satestokje in te steken, als hij er schoon uitkomt is de cake gaar.
  9. Draai de tulbandvorm voorzichtig om en laat de cake afkoelen op een rooster.
    Selamat Makan!

Beoordeel dit bericht.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Wees de eerste die dit bericht waardeert.