Laksa Portugees – Noodle soep op Indo-Europese wijze

Dit vergeten comfortgerecht is afkomstig uit een negentiende-eeuws Indisch kookboek. Uit de naam, Laksa Portugees of Sarani (van Nazareth), en het gebruik van varkensvlees kan afgeleid worden dat het waarschijnlijk om een gerecht gaat uit de Indo-Portugese keuken van Indonesië of Maleisië.

Het oorspronkelijke recept mist hoeveelheden. Om in te schatten om welke hoeveelheden het zou kunnen gaan is goed gekeken naar hedendaagse Laksa en Frikkadel Cabra. Ook vraagt het recept om Boemboe Wolanda oftewel Hollandse kruidenmix, hier is uitgegaan van gehaktkruiden.

Een heerlijk gerecht voor een koude dag.

Ingrediënten bouillon

  • 1 hele soepkip van 1,25 kg (of 1,25 kg kippenbouten)
  • 2 l water

Ingrediënten bubu

  • 1 el korianderzaad
  • 1/2 el jintan
  • 1 tl peperkorrels
  • 10 el sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 grote spaanse pepers of naar smaak
  • trassi naar smaak
  • 5 kemiri’s
  • 100 g kunyit
  • 2 cm laos
  • 2 cm kencur
  • 3-5 kruidnagels
  • 3-5 stukjes foelie
  • 200 g geroosterde kokoschips

Ingrediënten Frikadellen

  • 500 g vargensgehakt
  • fijngesneden kip (500-800 g)
  • groene erwten

Garnering

  • 4 verse jeruk perut blaadjes, de nerf verwijderd en het blad fijngesneden.
  • 4 sprieten sereh, de zachte binnenkant flinterdun gesneden
  • 8 sprietjes lente-ui flinterdun gesneden

Overige ingrediënten

  • Boter om in te bakken. Dit is een Indo-Europees gerecht dus geen olie gebruiken!
  • 450 ml kokosmelk
  • Rijstmie, geweekt in warm water en afgespoeld met koud water.
  • 1 ei per persoon, gekookt en door de helft gesneden.
  • Gamba’s naar smaak, voorgekookt, eventueel kort meegekookt.

Bereiding

  1. Kook de kip op een middelhoog vuur met het water in een grote pan gedurende 3 uur. Zorg dat de kip goed onder staat. Neem de kip uit de bouillon als het gaar is en maak er gehakt van.
  2. Meng de kip en de overige ingrediënten voor de frikadellen en maak er balletjes ter grote van een pingpongbal van.
  3. Bak de frikadellen in een beetje boter gaar.
  4. Rooster de kemiri’s, jintan, peperkorrels en korianderzaad in een steelpan en haal ze van het vuur. Maal ze met de overige ingrediënten van de bumbu fijn.
  5. Bak de bumbu in een grote pan in de boter totdat het begint te geuren.
  6. Voeg de kokosmelk aan de bumbu toe en schenk er door een zeef de bouillon bij.
  7. Doe rijstmie, gamba’s, en eieren in een diep bord en schenk er de bouillon over. Maak het gerecht af met de garnering. Selamat makan!

Beoordeel dit bericht.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Wees de eerste die dit bericht waardeert.