Malakka
Buiten Indonesië en Nederland zijn er in Maleisië ook interessante plekken voor Indo’s om te bezoeken. Een van die plekken is Malakka of Melaka een stad aan de zuidwest kust van Maleisië. Malakka werd rond 1400 gesticht en groeide uit tot één van de belangrijkste havenplaatsen van Zuidoost-Azië. Van 1511 tot 1641 was het in Portugese handen, waarna het respectievelijk in Nederlandse en Engelse handen terecht kwam. In 1957 werd de stad en het omliggende gebied een semi-zelfstandige provincie  van Maleisië.

Eurasians
De Eurasians zijn de Indo’s van Maleisië en komen voornamelijk uit Malakka. De Eurasians staan bekend onder verschillende namen: Nasrani of Serani, Kristang, Ferrengi, Eurasians, Portuguese-Eurasians en Mestiços. Hun afkomst is divers. Er zijn er van “Portugese” afkomst, volkeren uit Zuidoost-Azië met een Portugese cultuur en in sommige gevallen Portugees bloed. Daarnaast zijn er met Nederlands, Engels en ander bloed. De oorspronkelijk Mardijkers van Batavia kwamen hoofdzakelijk uit Malakka en het is mogelijk dat oudere Indische families en de Toegoenezen uit Batavia verwant zijn aan de Eurasians van Malakka. Niet alleen verhuisden Eurasians in de VOC-tijd naar Indië ook verhuisden mensen uit Indië naar Malakka.

Hoe kom ik er

Bezoekers vliegen gewoonlijk naar Kuala Lumpur of Penang en gaan van daaruit naar Melaka. Vanuit Kuala Lumpur is het ongeveer twee uur rijden, 145 km,  naar Malakka. Bussen en taxi’s zijn beschikbaar in Melaka Sentral, 6 km vanaf het centrum.