Melatie in de tuin

De Melatie of Jasmijn is een voor Indo-Europeanen en Indonesiërs zeer bekende plant. De plant met vele helderwitte bloemen wordt gewaardeerd om zijn typische geur. Er bestaan verschillende soorten Melati. In Indonesië is de bekendste de Jasminum sambac of Arabische Jasmijn die van oorsprong waarschijnlijk uit India komt. Van dit soort wordt naast parfum ook de bekende Jasmijn thee gemaakt. De Jasminum sambac is één van de drie nationale bloemen van Indonesië.

De bloemen worden in Indonesië voor verschillende ceremoniële doeleinden gebruikt waaronder het huwelijk. De bloemen staan symbool voor puurheid, heiligheid, oprechtheid, sierlijke eenvoud en de schoonheid van bescheidenheid vanwege de kleine helderwitte maar sterk geurende bloemen.

De naam Jasmijn is afkomstig van het Perzische Yasmin, dat ‘geschenk van God’ betekent.

Er zijn een aantal Jasmijn soorten en op Jasmijn lijkende planten die voor het Nederlandse klimaat geschikt zijn. In de meeste gevallen sterven de bladeren in de winter wel af.
Deze soorten zijn:

Wij hebben de beste ervaring met de Boerenjasmijn en de Toscaanse Jasmijn die elk jaar de tuin naar Melatie doen ruiken.

Beoordeel dit bericht.

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Wees de eerste die dit bericht waardeert.