Pala als afrodisiacum

Oorsprong
Nadat de Ottomanen de Arabische handelsroutes hadden afgesneden gingen Europeanen zelf op zoek naar het kostbare pala (nootmuskaat).
Hun zoektocht leidde hun naar de Molukse Banda-eilanden. In eerste instantie waren het de Portugezen die de vruchten verhandelden, later was het de Nederlandse VOC die een monopoliepositie wist te veroveren en zo schatrijk werd. Tegenwoordig zijn de belangrijkste productiecentra van pala in Indonesië en Grenada (Caraïben).

Toepassing van Pala
Pala wordt gebruikt bij de bereiding van o.a. Rendang, Spekkoek, Speculaas, aardappelpuree en kaassaus en het op smaak brengen van sperziebonen, spruitjes, spinazie en asperges. Vroeger was pala een onderdeel van grog, een middel tegen verkoudheid, en werd het gebruikt als middel tegen diarree en om abortussen op te wekken.

Pala als afrodisiacum
In de middeleeuwen wisten ze het al pala stimuleert de geslachtsdrift. Wetenschappelijk onderzoek lijkt die aanname te ondersteunen.
Tijdens een wetenschappelijk onderzoek uit 2005 waarbij mannelijke ratten een extract van pala oraal kregen toegediend nam de seksuele activiteit aanzienlijk toe. Het extract leek geen nadelig effecten te hebben of accuut giftig te zijn.

Waarschuwing
In kleine hoeveelheden is pala niet schadelijk maar in grote hoeveelheden kan het leiden tot een high gevoel, hoge bloeddruk, gejaagde hartslag, buikpijn, braken, sufheid of juist onrust of paniek. Een inname van 3 eetlepels (15 gram) kan bij een kind van acht al tot de dood leiden.
Gebruikt dus altijd een beetje in je eten.

Bronnen
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.volkskrant.nl


Beoordeel dit bericht.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *