In een onderzoek op muizen is aangetoond dat een extract van Sirsak (Zuurzak) bladeren kankercellen kan doden. De tumor in de muizen met ingespoten borstkankercellen die het extract kregen waren lichter in gewicht dan de dieren die het extract niet kregen. Gezonde cellen werden daarbij niet aangetast.

Een recent onderzoek toonde aan dat het extract van Sirsak-pulp een effect heeft op prostaatkankercellen bij muizen.

Omdat de onderzoeken niet uitgevoerd zijn op mensen is het onduidelijk of het extract en de Sirsak-pulp ook werken op mensen. Deskundigen kunnen hierdoor geen uitspraak doen over de veiligheid van het extract of pulp.

In 2015 werd een systematische review gepubliceerd. Dit betekent dat een groep deskundigen alle bewijsmateriaal over een bepaald onderwerp verzamelt en er doorheen gaat om na te gaan of er bewijs is om dit te ondersteunen. In deze review staat dat verschillende onderzoeken positieve resultaten laten zien bij het gebruik van Sirsak. Maar dat er meer robuuste en systematische klinische proeven moeten worden gedaan om de waarde ervan bij de behandeling van kanker te testen en te bevestigen, en om te zien of het veilig is. Alleen dan kan het worden gebruikt als een behandeling voor kanker.

Andere aandoeningen

Mensen in Afrika, Zuid-Amerika en Indonesië gebruiken de schors, bladeren, wortel en vruchten van de Sirsak-boom. Ze behandelen infecties met virussen of parasieten, reuma, artritis, depressie en ziekte. We weten uit onderzoek dat sommige extracten van Sirsak kunnen helpen om deze aandoeningen te behandelen.

Bijwerkingen

Overmatig gebruik van Sirsak kan zenuwveranderingen, bewegingsstoornissen en hallucinaties veroorzaken. Het is onwaarschijnlijk dat het consumeren van normale porties Sirsak schadelijk is voor de gezondheid.

Bronnen

www.voedingenkankerinfo.nl

www.cancerresearchuk.org

www.tandfonline.com

Beoordeel dit bericht.

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Wees de eerste die dit bericht waardeert.