Sambal Katjang – Sambal Snijbonen
De oorspronkelijk uit midden en zuid Amerika afkomstige snijboon werd waarschijnlijk door de Nederlanders in Indonesië geïntroduceerd. Volgens het boek De Voeding van Nederlands-Indië uit 1904 werden de planten rond 1861 aangeplant in de omstreken Bandung en Minahassa voor het leger en de marine. De jonge peulen van de snijbonen worden gegeten als groente maar ook de gedroogde bonen.
Ingrediënten kokos pannenkoek
- Boter of kokosolie
- 200 g snijbonen
- 2 sjalotten, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 grote groene Spaanse peper, in ringen gesneden
- 2 grote rode Spaanse pepers, in ringen gesneden
- 1 el trassi water
- 1 el assem water
- 1 stengel citroengras, de zachte kern fijngesneden
- 1 cm stuk laos
- Kokosmelk
- zout
- palm of rietsuiker (optioneel)
Bereiding Sambal Katjang
- Fruit de sjalotten, pepers, laos en citroengras in de boter of olie totdat de sjalotten glazig zijn.
- Voeg de knoflook, het trassi water en tamarinde water en eventueel suiker toe en fruit het een paar minuten.
- Voeg snijbonen toe en fruit ze een paar minuten aan.
- Voeg kokosmelk toe totdat de snijbonen onder staan en kook ze gaar in ongeveer 10 minuten.
- Voeg naar smaak zout toe. Selamat makan!