Sambal kool
Kool komt van oorsprong uit zuid- en west Europa. De Indonesische naam voor kubis (kool) lijkt afgeleid te zijn van het Portugese couve (kouvie). Dit gerecht is dan ook met recht een Indo-Europees gerecht te noemen.
Dit heerlijk kool gerecht is afkomstig uit 1901.
Ingrediënten sambal kool
- 1 halve kool, fijn gesneden
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 1 lepel sereh, het zachte hart fijngesneden
- 5 schijfjes laos
- santen
- 8 grote spaanse pepers, zachtgekookt
- 100 gram garnalen
- citroensap
- boter of kokosolie
- zout naar smaak
Bereiding Sambal Kool
- Maak de sjalotten, knoflook, sereh, laos en spaanse peper fijn tot een boemboe met een vijzel of keukenmachine.
- Doe boter of kokosolie in een pan en bak daarin de boemboe totdat het begint te geuren.
- Voeg de garnalen toe en bak ze gaar.
- Voeg de kleingesneden kool en en genoeg santen toe en stoof de kool half gaar.
- Doe de deksel op de pan en stoof de kool gaar.
- Voeg wat citroensap naar smaak toe. Selamat makan!