Soto Betawi – Rundvleessoep uit Jakarta
Om de pijn van het terug naar Nederland gaan te verzachten en omdat het gewoon niet te versmaden is, eet ik deze typisch Jakartaanse Soto altijd op vliegveld Soekarno-Hatta terwijl ik op het vliegtuig wacht. In tegenstelling tot Soto Ayam wordt in dit gerecht rundvlees gebruikt.
- 1,5 liter water
- 500 g rundvlees (braad- of sukadelappen) in blokjes gesneden
- 100 ml frituurolie
- 250 ml volle melk
Bumbu die gemalen moet worden
- 3 rode uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 kemiri noten
- 3 grote rode pepers, zaadjes verwijderd
- 2 tl korianderzaad
- 1/2 tl komijn
- 1 tl gemalen zwarte peper
- 1/4 tl nootmuskaat
- 2 cm gember, geschild
- 2 cm laos, geschild
Bumbu 2
- 3 kruidnagels
- 3 limoenblaadjes
- 1 stengels citroengras
- 1 el zout
Overige ingrediënten
- 2 grote gekookte aardappels in blokjes van 2 cm gesneden
- 2 tomaten, in blokjes gesneden van 2 cm
- 3 limoenen, in tweeën gesneden
- 2 lente uitjes in dunne partjes gesneden
- Gebakken uitjes
- Emping
- Ketjap manis
- Sambal kemiri
Bereiding
- Bak het vlees in een braadpan met olie op een middelhoog vuur totdat het mooi bruin is. Haal het vlees en jus uit de pan en zet het apart.
- Voeg twee eetlepels olie aan de braadpan toe en bak de gemalen kruiden tot ze beginnen te geuren. Voeg kruidnagel, limoenblaadjes en citroengras toe. Roer goed zodat het niet aanbrand.
- Voeg het vlees, jus, water en zout toe en kook het geheel ongeveer 1 uur totdat het vlees zacht is.
- Voeg al roerend de melk toe aan de bouillon zodat de melk niet breekt. Ze het vuur uit.
- Serveer de soto met de aanvullende ingrediënten.
Tip 1: Steek de kruidnagel in het citroengras zodat je weet waar het is en er niet per ongelijk op bijt. Tip 2: Serveer de aanvullende ingrediënten in bakjes op tafel zodat men zelf kan kiezen wat men in de soto doet.