Surabaya

Lang geleden leefden er twee sterke en gevaarlijke dieren in oost Java. De ene was Sura, een grote haai, en de andere was Baya, een gevaarlijke krokodil. Beiden leefden in de zee. Wanneer ze honger hadden werden ze rakus, gulzig, ze wilden hun eten niet delen. Ze vochten net zo lang tot een van hen het opgaf en kwaad weg zwom.

Op een dag zwom si gambing, de geit, in het water. “Jammie, daar zwemt mijn eten”, riep Baya. Mijn eten bedoel je” zei Sura hongerig. Si gambing de geit die het geruzie hoorde schrok en zwom hard weg. “Ik heb al twee dagen niet gegeten”, zei Sura. “Dat kan me niets schelen zei Baya en begon te vechten met Sura. Het gevecht duurde uren.

Het ene moment leek het of de haai ging winnen en het ander de krokodil. Maar vandaag was niemand de sterkste en beiden gaven het op. “Ik ben moe van het vechten, Baya”, zei Sura. “Ik ook”, zei Baya al zuchtend en kreunend. Beide dieren hadden wonden op gelopen. “We moeten een oplossing vinden”, zei Sura, “we moeten immers allebei eten om te overleven”. Baya dacht goed na, “jij woont in de zee en kan niet op het land komen, ik kan wel op het land leven”. “Laten we afspreken dat jij in de zee je voedsel zoekt en ik op het land, het strand zal de grens zijn, ben je het met me eens Sura?” “Oke ik ga er mee akkoord”, zei Sura. Vanaf dat moment leefden de dieren op verschillende plaatsen.

Maar op een dag zwom Sura een rivier in, hij had honger en er was weinig voedsel te vinden in de zee. Toen Baya zag dat Sura in de rivier zwom werd hij boos omdat Sura zijn belofte had verbroken.

“He, wat doe jij hier? Dit is mijn territorium. Jouw plaats is in de zee! ‘ “Maar, er is water in de rivier, toch? Dus, dit is ook mijn territorium, “zei Sura. Daar was Baya het niet mee eens en Sura en Baya begonnen weer te vechten. Sura beet in Baya’s staart en Baya deed hetzelfde bij Sura. Hij beet zo hard dat Sura het uiteindelijk opgaf. Hij ging terug naar de zee. Baya was erg blij. Hij had zijn territorium terug. De plek waar ze vochten was een puinhoop. Overal was bloed. De plaats waar het gevecht had plaats genomen zou vanaf die dag door de mensen Surabaya genoemd worden, de plaats waar Sura, de haai, en Baya, de krokodil, hadden gevochten.

Beoordeel dit bericht.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *