Timun Mas

Timun Mas was een heel mooi meisje. Ze woonde met haar moeder in een huis op het eiland Bali vlakbij de jungle. Als haar moeder in de sawa werkte, bleef Timun Mas thuis om het huis schoon te maken en te koken. Maar ze mocht niet bij de sawa’s komen omdat haar moeder bang was dat een raksasa, een reus haar zou ontvoeren. Er woonde inderdaad een raksasa in de jungle. Zijn naam was Latang Hidung en hij hield er van om kinderen op te eten!

’s Middags ging haar moeder altijd naar huis om te eten. Dan deed Timon Mas de deur open. Maar Timon Mas mocht pas de deur open doen als haar moeder een lied had gezongen, “Timun Mas ik ben thuis doe de deur open”. Het was hun geheim. Maar op een dag kwam Lantang Hidung bij het huis. De raksasa had ontzettende honger. Hij sloeg op de deur. Timun Mas schrok. De raksasa! Nogmaals sloeg de reus op de deur. De deur was sterker dan de reus. Teleurgesteld omdat hij de deur niet open kon krijgen, ging de reus met een lege maag weer weg. Maar hij ging niet echt weg. Omdat hij er zeker van was dat er iemand in het huis was, verstopte hij zich achter een grote Waringin boom.

Daar kwam moeder, maar ze zag de reus die zich verstopt had niet. De reus gluurde van achter de grote Waringin. Hij hoorde moeder zingen en zag hoe Timun Mas de deur open deed. Hij was achter hun geheim gekomen. Timun Mas vertelde haar moeder over de enge raksasa en hoe hij tegen de deur had geslagen. Ze was erg blij dat de deur sterk was en de reus het huis niet binnen kon komen. Helaas wisten ze niet dat de reus hun geheim kende.

De volgende middag was Lantang Hidung terug bij het huis. De reus ging naar de deur en begon te zingen, “Timun Mas, ik ben thuis. doe de deur open.” Timun Mas dacht dat het haar moeder was. Ze opende de deur en …. Lantang Hidung greep haar met zijn grote handen. Hij tilde haar op en rende de jungle in. ’s Avonds kwam moeder thuis. Ze riep haar dochter maar er kwam geen antwoord. Ongerust zocht ze haar dochter. Er was niemand en ze begon te huilen. Zou de reus haar dochter hebben meegenomen? Of zou ze in de desa zijn? Ze ging op weg naar de desa.

Op weg naar de desa ontmoette ze een man. De man was gemeen en schopte tegen een kucing, een kat. Moeder kreeg medelijden met si kucing en vroeg aan de man of ze de kat mocht kopen. Dat mocht en ze nam si kucing mee. Toen ze haar reis voortzette, zag ze hoe een vrouw een tikus, een muis sloeg met een sapu lidi. Ze pakte de muis op en nam hem mee. Iets verder op zag ze hoe een stel kinderen een anjing, een hond aan het pesten waren. Ze joeg de kinderen weg en nam de hond mee. Tot slot ontmoette ze een man die probeerde een ular, een slang te doden. Ze redde si ular door hem te kopen van de man. Het begon al donker te worden en moeder besloot naar huis te gaan.

Ze zou in de ochtend weer op zoek gaan naar haar dochter. ‘S Nachts, dacht ze aan haar dochter en begon hard te huilen. Nieuwsgierig vroegen de dieren die ze gered had waarom ze huilde. Moeder was verrast. “Wah”! De dieren kunnen praten net als mensen! Ze legde uit dat een reus waarschijnlijk haar dochter had ontvoerd. De dieren kregen medelijden met haar. Ze wilden moeder helpen omdat ze zo lief voor hun was geweest. Ze zouden Timun Mas bevrijden van de raksasa.

De dieren gingen naar de jungle. Daar zagen ze de reus. Hij lag te slapen en vlak bij hem lag Timun Mas vastgebonden met een touw. Ze verzonnen een plan. Si tikus, de muis zou het touw doorbijten met zijn scherpe tanden. Si kucing, de kat zou de reus in de gaten houden met zijn scherpe ogen. En si anjing, de hond en si ular, de slang zouden de reus aanvallen als hij wakker werd.

Ze begonnen met hun plan. Voorzichtig knaagde si tikus het touw door. Timun Mas was vrij. “Awas, de reus wordt wakker!” riep si kucing. Si tikus riep tegen Timun Mas dat ze hem moest volgen. Si anjing en si ular vielen de reus onmiddellijk aan. Si anjing beet de reus in zijn enkels en si ular wikkelde zich om zijn nek. De reus was niet sterk genoeg en wankelend viel hij bewusteloos om de grond. Opgelucht gingen de dieren en Timun Mas naar huis.

Toen de dieren met Timun Mas thuis kwamen begon moeder te huilen. Dit keer omdat ze zo blij was dat haar dochter thuis was. Ze hoefden zich geen zorgen meer te maken want de reus zou nooit meer terug komen. En Tumun Mas, haar moeder en de dieren leefden nog lang en gelukkig.

Beoordeel dit bericht.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Wees de eerste die dit bericht waardeert.