Trouwen op z’n Indisch

Trouwen op z'n Indisch

Zo nu en dan duiken er op Internet vragen op over Indische huwelijkstradities. Wat voor gebruiken zijn er bijvoorbeeld, wat voor kleding wordt er gedragen en wat voor muziek wordt er gedraaid of gespeeld. Duidelijk is dat er weinig tradities bekend zijn en er veel verschillen zijn.

Nederlands-Indie
Hoewel er in de Tempo Doeloe (1880-1920) periode typische Indo-Europese tradities zijn geweest, zoals het dragen van blauwe Indo-Europese huwelijks kain’s, zijn veel tradities verloren gegaan in de periode er na. De mengcultuur werd toen vaak als minderwaardig gezien en Nederlandse tradities, naar Indisch inzicht, overgenomen. Wel bleven binnen sommige families Indonesische tradities een rol spelen zoals o.a. valt te lezen in een boek van Lilian Ducelle. Wat voor tradities dat waren hing erg af van de streek en afkomst.

In Nederland
Hoewel de Indische huwelijken van de tweede generatie in Nederland doorspekt waren met Nederlandse rituelen waren er toch vaak verschillen met Nederlandse huwelijken. Zo was er vaak Indische eten, meestal gekookt door de vrouwen uit de familie, muziek die aansloot bij de Indische smaak en erg veel gasten. Hoe anders die huwelijken waren moet nog onderzocht worden.

Volgende generaties
Wat opvalt bij een deel van de derde generatie is hun interesse in Indonesie. De rituelen die wel bekend zijn binnen de families zijn eerder Indonesisch dan Indo-Europees, hoewel daar niet een duidelijk grens door kan worden getrokken. Wat die rituelen betekenen en waar ze vandaan komen is vaak echter onbekend. Gelukkig voor degene die geïnteresseerd zijn kan het Internet daar bij helpen.

Beoordeel dit bericht.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *