Indo-Europeaan
Indo is de afkorting van Indo-Europeaan. Indo-Europeaan is een begrip uit voormalig Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Een Indo of Indo-Europeaan is iemand met zowel Aziatische als Europese voorouders. Voordat het begrip Indo-Europeaan gebruikt werd, werden Indo-Europeanen: mestiezen genoemd, een leenwoord uit het Portugees.

Indische Nederlander
In 1916 werd er een nieuwe term verzonnen voor Indo-Europeaan: Indische Nederlander. Dit begrip werd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog populair. Indische Nederlanders zijn niet alleen Indo-Europeanen maar ook Nederlanders zonder Aziatische voorouders die in Nederlands-Indië hebben gewoond.

Afkomst Indo-Europeanen
Een groot deel, misschien wel het grootste deel van de Indo’s heeft een Nederlandse man en een Indonesische vrouw als voorouder, maar Indo’s kunnen ook andere Aziaten en Europeanen als voorouders hebben. Er zijn ook Indo’s die Afrikaanse voorouders hebben. Het was niet ongebruikelijk dat een Indo-Europeanen kinderen kreeg met een andere Indo-Europeaan waardoor sommige Indo’s allerlei soorten voorouders hebben.

Nederlandse nationaliteit
De huidige Indo’s, die voornamelijk in het Westen wonen, stammen af van Indo’s die in voormalig Nederlands-Indië de Nederlandse nationaliteit en de Europese status hadden. Indo’s die in het verleden geen Nederlandse nationaliteit en Europese status hadden zijn grotendeels opgegaan in de Indonesische bevolking. Een deel van de Indo’s heeft het Nederlandse burgerschap na de onafhankelijkheid van Indonesië ingeruild voor de Indonesische en is in Indonesië gebleven.

Percentages
Indo’s die in het westen wonen vermengen zich steeds meer met de lokale bevolking. Een Indo hoeft echter niet een bepaald percentage Europees of Aziatisch bloed te hebben om Indo te zijn. Elk persoon met roots in Nederlands-Indië die zowel Europese als Aziatische voorouders heeft, ongeacht het percentage, is een Indo.

Indo of geen Indo
Kinderen die vandaag de dag geboren worden uit een Indonesische en Europese ouder worden ook Indo’s genoemd, echter, aangezien Indonesië geen koloniale cultuur meer kent, is er verschil in cultuur tussen de Indo’s ontstaan in Nederlands-Indië en hun nazaten en die na de Indonesische onafhankelijkheid zijn geboren.

Synoniemen
Mixties, Lip lap, Blauwe, Pinda, Mitis, Indo-Portugees, Kristang, Serani, Lusu-Asian, Eurasian en Euraziaat zijn begrippen die ook worden gebruikt i.p.v. Indo. Blauwe, Pinda en Lip Lap zijn woorden die door een deel van de Indo-Europeanen als beledigend wordt ervaren.

Beoordeel dit bericht.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Wees de eerste die dit bericht waardeert.