Wat is het verschil tussen Indisch en Indonesisch eten?

De Indische keuken is een combinatie van verschillende Aziatische, Europese en Indo-Portugese keukens die is ontstaan in koloniaal Indonesië.

De Indonesische keuken heeft deels dezelfde oorsprong, maar kent een grotere inheemse invloed.

Geboorteplaats
Koloniaal Jakarta ten tijde van de V.O.C. kan worden beschouwd als de bakermat van de Indische keuken, met een diverse bevolking afkomstig uit Aziatische en Europese landen. Onder hen inwoners afkomstig uit voormalige Portugese kustkoloniën in Maleisië, Sri Lanka, Birma, Thailand en India, evenals Indonesiërs, Chinezen, Filipijnen, Europeanen, Arabieren, Armeniërs en andere etniciteiten.

Eetgewoonten
Het verschil tussen de Indische en Indonesische keuken ontstond:

  • Doordat de Europese bevolking voornamelijk in handelssteden woonde waar de internationale invloed groter was dan in andere delen van Indonesië.
  • Vanwege de afkomst van de (Indo-)Europese bevolking die multi-cultureel was evenals hun eetgewoonten.
  • Doordat de meerderheid van de (Indo-)Europese bevolking christelijk was en geen voedselrestricties had.
  • Omdat de (Indo-)Europeanen over het algemeen meer financiële middelen hadden, waardoor ze zich luxeproducten konden veroorloven, waaronder vlees, zuivel en geïmporteerde ingrediënten.
  • Het welvarende deel van de (Indo-)Europese bevolking koks in dienst hadden die afkomstig waren uit verschillende delen van Indonesië of andere delen van Azië¹. Waardoor ze vertrouwd waren met gerechten uit diverse regio’s van Indonesië.
  • Doordat Europese gerechten onder invloed van nationalisme steeds populairder werden bij de (Indo-)Europeanen, terwijl inheemse gerechten juist aan populariteit wonnen onder het Indonesische nationalisme².

Deze factoren hebben geleid tot verschillen in eetgewoonten, desondanks is er een aanzienlijke overlap tussen beide keukens, waardoor een duidelijke scheiding niet mogelijk is. Bovendien zou de Indische keuken er heel anders hebben uitgezien zonder de invloed van de Indonesische “kokkies”, moeders, grootmoeders, etc.

Voorbeelden van Indische gerechten
Laksa Portugees, Laksa Seranie, Lapis Portugees, Portugese kerrie, Kamanatji Portugees, Smoor, Kwee Broeder, Frikassi Babi, Piendang Seranie, Ayam Kodok, Sambal Kool, Brood pudding, Sambal Katjang, Klappertaart, Manggaprol, Zwartzuur, Atjar Biet, Arak ijs, Ayam Asam Seranie, Een Duitser in Indië, Gevulde Aardappelkroket, Kruidengebak, Spekkoek, Broa, et cetera.

Indo-Portugese keuken
De Portugezen oefenden een aanzienlijke invloed uit op de Aziatische keuken. Niet alleen hadden ze het monopolie op Amerikaanse producten zoals Spaanse peper en pinda’s, en handelden ze in Aziatische producten, ze experimenteerden ook met het kweken van exotische bomen en planten. Bovendien zochten ze naar manieren om voedsel langer houdbaar te maken voor hun lange reizen en om brood en gebak te bereiden in de tropen, voornamelijk in verband met katholieke feestdagen.

De Indo-Portugese invloed bereikte Indonesië vóór de Nederlandse kolonisatie via Malakka en de Molukken. Deze invloed werd verder versterkt tijdens de Nederlandse koloniale periode, doordat de V.O.C. grote aantallen vrije mensen en tot slaaf gemaakten uit voormalige Portugese gebieden naar Indonesië bracht. Een deel van deze Indo-Portugezen ging op in de Indonesische bevolking een ander deel in de Indo-Europese bevolking.

¹ Waaronder Bengalen- India (Natuur en geneeskundig archief voor Neêrlands-Indië)
2 Jejak Rasa Nusantara: Sejarah Makanan Indonesia – Fadly Rahman

Beoordeel dit bericht.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Wees de eerste die dit bericht waardeert.