Frikassi Babi – Stoofpot van peultjes en varkensvlees
Frikassee babi is een oud Indo-Europees gerecht. Peultjes komen waarschijnlijk van oorsprong uit het Midden-Oosten terwijl zoete aardappel uit Zuid-Amerika komt. De naam Fricassee is van Franse oorsprong. Hoe het gerecht in de Indo-Europese terecht is gekomen is niet duidelijk.
Ingrediënten Frikassee Babi
- 250 g hamlappen, in dobbelsteentjes gesneden
- 4 zoete aardappels, in stukjes gesneden
- 1 handje verse peultjes
- lente ui
- 1/2 tl trassi
- 2 sjalotjes, fijngesneden
- stukje foelie
- 2 kruidnagels
- peper en zout
- 250 ml water
Bereiding Frikassee Babi
- Wrijf de trassi, foelie en kruidnagels fijn in een vijzel.
- Bak het vlees in een braadpan met wat boter aan beiden kanten bruin. Haal het vlees uit de pan.
- Bak de sjalot en het kruidenmengsel in wat boter totdat de sjalot glazig is.
- Voeg het vlees en 250 ml water toe en stoof totdat het vlees zacht is.
- Voeg de zoete aardappels en peultjes toe en stoof totdat de aardappel gaar zijn.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer met fijngesneden lente ui. Selamat makan!
- Tip: Als je van knapperige peultjes houdt, voeg het dan later toe.