Sambal kool

Kool komt van oorsprong uit zuid- en west Europa. De Indonesische naam voor kubis (kool) lijkt afgeleid te zijn van het Portugese couve (kouvie). Dit gerecht is dan ook met recht een Indo-Europees gerecht te noemen.

Dit heerlijk kool gerecht is afkomstig uit 1901.

Ingrediënten sambal kool

  • 1 halve kool, fijn gesneden
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 lepel sereh, het zachte hart fijngesneden
  • 5 schijfjes laos
  • santen
  • 8 grote spaanse pepers, zachtgekookt
  • 100 gram garnalen
  • citroensap
  • boter of kokosolie
  • zout naar smaak

Bereiding Sambal Kool

  1. Maak de sjalotten, knoflook, sereh, laos en spaanse peper fijn tot een boemboe met een vijzel of keukenmachine.
  2. Doe boter of kokosolie in een pan en bak daarin de boemboe totdat het begint te geuren.
  3. Voeg de garnalen toe en bak ze gaar.
  4. Voeg de kleingesneden kool en en genoeg santen toe en stoof de kool half gaar.
  5. Doe de deksel op de pan en stoof de kool gaar.
  6. Voeg wat citroensap naar smaak toe. Selamat makan!

Beoordeel dit bericht.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Wees de eerste die dit bericht waardeert.