Wat is een Indo?

Indo-Europeaan
Indo is de verkorting van Indo-Europeaan een term uit het voormalige Nederlands-Indië, het hedendaagse Indonesië. Een Indo of Indo-Europeaan is iemand met zowel Aziatische als Europese voorouders.

Voordat de term Indo-Europeaan werd gebruikt, werden Indo-Europeanen “mestiezen” genoemd, een woord geleend uit het Portugees.

Indische Nederlander
In 1916 werd er een nieuwe term bedacht voor Indo-Europeaan: Indische Nederlander. Deze term werd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog populair. Indische Nederlanders omvatten niet alleen Indo-Europeanen, maar ook Nederlanders zonder Aziatische voorouders die in Nederlands-Indië hebben gewoond.

Afkomst Indo-Europeanen
Een aanzienlijk deel, mogelijk zelfs het grootste deel van de Indo’s, heeft een Nederlandse man en een Indonesische vrouw als voorouders. Toch kunnen Indo’s ook andere Aziaten en Europeanen als voorouders hebben. Er zijn ook Indo’s met Afrikaanse voorouders. Het kwam vaak voor dat een Indo-Europeaan kinderen kreeg met een andere Indo-Europeaan, waardoor sommige Indo’s een diverse mix van voorouders hebben.

Nederlandse nationaliteit
De huidige Indo’s, die voornamelijk in het westen wonen, zijn afstammelingen van Indo’s die in voormalig Nederlands-Indië de Nederlandse nationaliteit en de Europese status hadden. Indo’s die in het verleden geen Nederlandse nationaliteit en Europese status hadden, zijn grotendeels geïntegreerd in de Indonesische bevolking. Een deel van de Indo’s heeft na de onafhankelijkheid van Indonesië het Nederlandse burgerschap verruild voor het Indonesische en is in Indonesië gebleven.

Percentages
Indo’s die in het westen wonen, vermengen zich steeds meer met de lokale bevolking. Een Indo hoeft echter niet een bepaald percentage Europees of Aziatisch bloed te hebben om als Indo beschouwd te worden. Iedere persoon met wortels in Nederlands-Indië die zowel Europese als Aziatische voorouders heeft, ongeacht het percentage, wordt beschouwd als een Indo.

Indo of geen Indo
Kinderen die vandaag de dag geboren worden uit een Indonesische en Europese ouder worden ook Indo’s genoemd. Niettemin, aangezien Indonesië geen koloniale cultuur meer kent, is er een cultureel verschil ontstaan tussen de Indo’s die afkomstig zijn uit Nederlands-Indië en hun nakomelingen, en degenen die na de Indonesische onafhankelijkheid zijn geboren.

Synoniemen
Mixties, Lip lap, Blauwe, Pinda, Mitis, Indo-Portugees, Kristang, Serani, Lusu-Asian, Eurasian en Euraziaat zijn begrippen die ook worden gebruikt i.p.v. Indo. Blauwe, Pinda en Lip Lap zijn woorden die door een deel van de Indo-Europeanen als beledigend wordt ervaren.

Beoordeel dit bericht.

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Wees de eerste die dit bericht waardeert.